onsdag 8 maj 2013

Mirena hormonspiral kan vara livsfarlig

Kampanj mot Mirena i USA. 
Enligt Bayer, tillverkaren av preventivmedelspiralen, används Mirena av över 40 000 kvinnor i Sverige utan problem. Vad de exakt menar med "utan problem" är luddigt; blödningar i tre veckor, blodklumpar stora som pingisbollar, smärta och till och med perforering av livmodern är exempel på vad de enligt bipacksedeln räknar som vanliga biverkningar. Det de inte nämner över huvudet taget, i varken bipacksedel eller på telefon då jag talat med Bayer Sverige, är att det finns en stort antal fall där spiralen har inbäddats i kroppen och blivit omöjlig att plocka ut. Dessutom har rapporterats att om en kvinna blir gravid när hon har Mirenaspiralen, vilket hon kan, så kan resultatet bli både förlorad graviditet och förmåga att någonsin bli gravid igen.

Då spiralen vandrat iväg kan den bli omöjlig att hitta. Den är dessutom gjord av plast och svår att se med ultraljud. Man har alltså blivit tvungen att kirurgiskt operera ut Mirenaspiralen, eller, i vissa fall har den till och med migrerat, alltså med andra ord orsakat fistlar och vandrat ut i kroppens andra organ. Därmed kan den orsaka stora problem som till och med lett till döden. I USA pågår ett flertal class action lawsuits (grupptalanstämningar) emot Mirena. Bl a advokatfirmorna Seeger Weiss och Greg Jones Law efterlyser fler kvinnor som råkat ut för allvarliga biverkningar. Även andra biverkningar såsom rikliga blödningar, urinträngningar och diarré har rapporterats i massiva antal. Detta kommenterar talesman för Bayer ändå som att "man haft otur" när vi ringde dem. 

Och angående det stora antal missnöjda kvinnor som skriver på nätet världen över svarar Bayer med standardformatet att "man ska inte läsa för mycket på internet", trots att informationen ofta kommer från stora advokatfirmor. Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) beskriver i en rapport från 2009: "Should a woman become pregnant while using Mirena, serious risks include pregnancy loss and a permanent loss of fertility." Läs hela FDAs rapport här.

Läkemedelsverket skriver på sin hemsidan att "redan misstanken om en läkemedelsbiverkning ska rapporteras". Detta skall alltså göras av både patienter/konsumenter och av sjukvårdspersonal. Tyvärr görs detta mindre än sällan. Sjukvårdspersonal glömmer lätt och patienter vågar inte kritisera på egen hand. Om du vill rapportera en biverkning kan du enkelt göra det på Läkemedelsverkets e-tjänst.

Har du råkat ut för problem med Mirena hormonspiral? Gör genast en anmälan, du har även rätt till ersättning för sveda och värk enligt patientförsäkringen.

134 kommentarer:

  1. Mycket bra artikel. Mirena borde varna kvinnor innan de använder den, då det finns så pass stora risker inblandade.

    SvaraRadera
  2. Arbetar sedan 15 år som barnmorska inom primärvården, kan med handen på hjärtat säga att det nog inte finns något preventivmedel som är så uppskattat som Mirenaspiralen. Kvinnor som lidit i onödan utav rikliga och smärtsamma menstruationer under många år som efter insättning utav Mirena åter kan fungera årets alla veckor utan smärtlindring, blödningsstillande läkemedel, frånvaro från skola/arbete samt slippa isolera sig under många dagar. Informationen till alla är att spiralen bör bytas var 5:e år fram till 40 fyllda, efter det kan man om man vill låta spiralen sitta i ett preventivmedels syfte. En del kvinnor glömmer bort detta och låter spiralen sitta 8-10 år och visst har det hänt att spiralen är lite svårare att få ut men oftast ligger svårigheten i att hitta kortklippta trådar och av den anledningen kan kvinnan få hjälp på kvinnokliniken istället. Hormonmässigt motsvarar Mirenan ett minipiller/ 5 dygn så biverkningar förutom stänkblödningar är sällsynta. // Maria Andersson Leg.Barnmorska med förskrivningsrätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg Maria.

      Radera
    2. Har haft den i 2.5 månader. Har alltid vackert och tjockt hår. 2 v efter insättning började jag tappa mitt hår. Panikslagen över allt hår jag förlorade, har halva min vanliga tjocklek kvar. :( Nu är den borta! Aldrig mer säger jag bara! För å inte tala om blödning konstant sedan insättning, ingen libido, och uterussammandragningar! Och huvudvärken ska vi inte prata om! Men värst av allt är att jag är nästan flintskallig, alopecin gjorde att jag fick nog! Aldrig mer! Och att de inte nämner något om alla vanliga biverkningarna inför insättning? Och alltid förringar dina symtom och ber dig att inte läsa i bipacksedeln! ?Så ignorant!

      Radera
    3. satte in min för 3mån sedan o känner igen mig där. tappar hår och känner inte igen mig själv generellt. hemskt. vet inte hur länge jag ska orka. blöder konstant dessutom.

      Radera
    4. Haft mirenaspiralen sen februari 2017. Pyttelite blödningar varje dag tills juli . Ingen sexlust. Å det värsta: tappar hår så jag blivit deppig.

      Radera
    5. Har fått min Murens för några veckor sedan och det har fullständigt förstört mitt liv. Den ska ut om några dagar. Detta var sista behandligs alternativ för min del. Livmodern kommer att opereras bort då ingenting har fungerat för min del.
      Jag hade stora förhoppningar när jag fick Murens. Var påläst. Är själv apotekare och har koll. Jag har en del sjukdomar och av erfarenhet vet jag att jag får alla sällsynta biverkningar plus lite till men Mirena har tagit mitt livsglädje förtillfälle. Dödstrött hela tiden, ångest, pirrningar, konstant illamåendeoch sömnsvårigheter. Jag ska självklart rapportera in biverkningarna och ber alla kvinnor som fått biverkningar av Mirena rapportera in dem. Om man inte vet eller kanske inte har tid att göra det kan ni be farmaceuter på apotek att göra det. De är skyldighet att göra det.

      Radera
  3. Jag har haft hormonspiral i 6,5 år. Tidigare har jag haft kopparspiral. Jag måste säga att slippa mens och PMS är det bästa val jag gjort. Jag hade väldigt långa och kraftiga menstruationer redan som tonåring. För att inte tala om mitt otroligt dåliga humör dagarna innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att höra att den funkar för dig, kom gärna igen om det skulle bli skillnad.

      Radera
  4. Har haft mirenaspiral i 4,5år. Fick åka till akuten i tisdags med magsmärtor gravtest visade positivt och ambulansfärd för operation hade utomkvedshavandeskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var tråkigt att höra, hur har det gått för dig efter operationen? Detta är en av de största riskerna med hormonspiral, att ägg befruktas utanför "zonen" där hormonerna i spiralen verkar.

      Radera
  5. Jag har haft min mirenaspiral i 5 år. Och lite nu och då under alla dessa 5 åren har jag haft ganska kraftiga magsmärtor men jag har inte brytt mig om smärtorna. annars så är jag nöjd med dess syfte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kraftiga magsmärtor borde du absolut reda ut. Spiralen kan ligga fel och du kan ha fått cystor som smärtar, gå och kolla upp detta!

      Radera
    2. TACK !!! För att ni inte mörkar negativa effekter. Detta leder till att jag inte sätter in min spiral som skulle sättas in på onsdag nästa vecka! Tack!!!! Så skönt att äntligen få se sanningen kring sånt här skit. Jag väljer p dator istället!!

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Jag har haft min mirenaspiral i 15 månader nu och jag blöder massivt fortfarande. Mer än innan den blev insatt. Blöder i 2 veckor åt gången (massivt! måste byta mensskydd oftare än en gång/timme och då använder jag både tampong och binda) och det följer min vanliga menscykel. Har även kraftiga magsmärtor som mer eller mindre liknar födslovärkar och de blir värre för varje månad. Har fått remiss till kvinnokliniken för att plocka ut den eftersom barnmorskan inte kunde hitta den. Så väntar nu på tid för det... inom 13 veckor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. 13 veckors väntetid?? Din stackare, gå till gymakuten om du bor i Stockholm, de måste hjälpa dig.

      Radera
  8. Jag hade Levonova mellan 1998 och 2013 UTAN PROBLEM, UTAN MENS :) Bytte till Mirena (Levonova finns inte längre i Sverige) i nov 2013 och hade konstant mens, blodblandade flytningar och vanliga flytningar. Det gick inte en dag utan att det rann i trosan. i förra veckan plockade en gynekolog ut spiralen efter att jag haft störtblödningar så jag inte kunde åka till jobbet. Han sa att "med Levonova, inga problem, med Mirena bara problem nästan". Hans patienter har haft problem som aldrig förr. Företaget som tillverkar bryr sig inte, de bryr sig bara om pengar. Skitspiralen har sabbat 4 månader av mitt liv, tyvärr är blödningarna inte över än men de har minskat. Spiralen hade också orsakat ett sår i livmodern...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mirena borde inte få finnas kvar på marknaden. Tyvärr är den svenska marknaden inte alls införstådd med läkemedelsbolagen och dess vinstfaktorer. Bra att du är fri den och tack för ditt inlägg!

      Radera
  9. Har haft Mirena insatt i tre olika omgångar, aldrig har den fungerat i de 5 år som tillverkaren angett. I början fungerade allt perfekt och jag slapp de rikliga menstruationer jag tidigare haft helt. Underbart! Tyvärr på bekostnad av svår vuxenakne, som är en känd bieffekt av Mirena, med tillhörande penicillinbehandlingar. Efter att ha haft spiralen insatt i ung. 2 år slutar det alltid i samma sak: menstruationen kommer tillbaka och dessutom svåra magsmärtor, vilket resulterar i att gynekologen får plocka ut spiralen i förtid. Det som också komplicerat vid uttaget, är att spiralen och trådarna har vuxit in i min livmoder. Sista gången var det på håret att min gynekolog klarade av att ta bort spiralen själv, utan remiss till KK. Men det var med mycket våld och smärta...gynekologen var en aning chockad över hur spiralen betett sig och hur hårt den satt fast. Omdöme: mycket bra när den fungerar, men förfärlig när något inte går planenligt. Tyvärr vet man inte vilken kategori man tillhör, förrän man provat... Själv kommer jag att köra på p-piller istället, för det är ingen trevlig upplevelse när en invuxen spiral måste tas bort - tro mig! Det är både jag och gynekologen överens om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att du tog ut den. Ofta inbäddas den i kroppen så allvarligt att den inte går att hitta igen. Många får helt enkelt ha den kvar resten av livet då den försvinner in i kroppen, vilket i sin tur kan skada andra organ och orsaka dödsfall.

      Radera
  10. Har också den nu och den håller långt ifrån samma kvalitet som Levonovan. Fick så många mellanblödningar att jag var tvungen att gå akut till gyn och sedan ta slemhinneprov från livmodern. Som tur är hade jag inga fel men blödningarna fortsätter och de problemen hade jag aldrig med Levonova. Känns inte helt ok. Jag har den kvar och tänker nu kontakta min gynekolog igen för att diskutera detta.

    SvaraRadera
  11. Jag har fått jätte mycket problem med kroppen sedan jag satt in den, flytningar långvariga blödningar lite blod visserligen men det håller på hela tiden. Ryggsmärtor till tusen, Migrän är ofta ledsen, sexlusten är helt borta. Ville plocka ut den redan efter sex månader men dom tyckte jag skulle prova en stund till. Nu har det gått ett år och och jag ska precis nu ringa för att plocka ut skiten. Ska aldrig mer göra om detta! Har bölder i ansiktet som jag aldrig tidigare haft. Nä nu räcker det!

    SvaraRadera
  12. Bra att du tar ut den. Det kan bli riktigt jobbigt i någon månad efter med extrema blödningar. Ta järntillskott och se till att vara beredd på att åka till akuten nån gång. Efter ett par månader är du dig själv igen det lovar jag, se till att bli av med den illa kvickt bara, den kan fasta i kroppen om den sitter i flera år.

    SvaraRadera
  13. Jag har haft denna hormonspiral insatt till å från de senaste 15 åren. Varit nöjd till en början med lite problem, vad jag kan minnas. Den senaste har suttit sedan februari 2014 och haft SÅ mkt problem! Ofta blödningar, acne, problem med vikten, humöret, nedstämd, konstiga fruktansvärda magsmärtor som ingen läkare på nån avdelning kan förklara! Mm mm. Nu är jag less! Vill inte utsätta min kropp för detta "gift" ngt mer. ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan februari 2012 menade jag :P

      Radera
  14. Jag har haft min Mirena sen juni 2012. Första tre månaderna var det jobbigt då jag hade blödningar nästan hela tiden. Sen har det fungerat bra. Får någon typ av blödning/brun flytning ungefär en gång i månaden, ibland dröjer det lite mer än en månad emellan men det kan bero på att jag är 46 år och då skall väl mensen börja bli oregelbunden. Har dock sen några dagar tillbaka känt mig konstigt illamående, som går över när jag äter och är så fruktansvärt trött! Detta känns inte så bra eftersom det är precis så jag känt de gånger jag varit gravid. Går det inte över av sig själv till nästa vecka blir det till att ta ett gravtest.

    SvaraRadera
  15. Kan tillägga att jag är migränpatient och att migränen vare sig blivit bättre eller sämre av min Mirena. Inte heller avsaknaden av sexlust kan jag tillskriva Mirenan, det har varit på samma sätt både med p-piller och när jag en period valde att vara helt utan preventivmedel.

    SvaraRadera
  16. Har haft hormonspial sedan 2004, först Levonova i 5 år och sedan Mirena fram till för en månad sedan då det var dax för ett byte igen. De senaste fem åren har jag haft smärtor i bäcken, korsrygg och ljumskar som kommit och gått. Vid ett antal gånger har jag behövt söka läkarvård för smärtorna men fått vända hem igen då orsaken till smärtorna inte kunnat förklaras. För en månad sedan var det tänkt att jag skulle byta spiral men när den gamla var uttagen krampade min livmoder, med kraftig blödning som följd. Därmed kunde inte en ny spiral sättas in. Barnmorskan tyckte att det var märkligt och har därför remitterat mig till gyn.mott för att få livmodern undersökt för att utesluta andra orsaker till blödning/kramp (ex. Myom). (Då det är 90 dagars väntetid väntar jag fortfarande på undersökningstid.) Idag har jag dock inga som helst smärtor i bäcken, rygg eller ljumskar och tror starkt på att spiralen är "boven i dramat". Även sexlusten har kommit tillbaka! Så för min del blir det ingen mer Mirena ...jag steriliserar mig hellre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg, och bra att du tog ut den! /TruthSverige

      Radera
  17. Jag har haft min mirena i ett år och har 3ggr fått kraftiga magsmärtor. Första ggr efter att jag krattat löv en hel dag och stått framåtlutad och trodde det berodde på det. Andra ggr hade jag åtsittande byxor och fick jätteont när jag tog av dom. Då blev jag svimfärdig och åkte in akut men de hittade ingenting utan sa att det var tarmarna som la sig till rätta och idag var ja på ett spinningpass där magen trycktes ihop och nu har jag ont igen!!! Jag har hela tiden tänkt att det är spiralen men alla har bara viftat bort min fråga. Ska boka tid på måndag !!

    SvaraRadera
  18. Jag satt in min spiral i juli 2014 sökte vård i oktober efter långvariga smärtor. Fick en tid hos barnmorskan som sa att den satt där då hon kunde se trådarna och att jag skulle ge den lite tid och höra av mig om det inte blev bättre. Efter nästan 2 veckor sökte jag vård och bad dom ta ut den. Första barnmorskan hitta inte trådarna så hon bad om hjälp från kollegan som inte heller kunde hitta den. Fick tid hos kvinnokliniken hos en läkare som inte heller kunde hitta den även med ultraljud. Jag skickades till röntgen som visade att spiralen hade trängt in i buken. Nu har jag fått tid till en laparskopi "titthålsoperation" där jag ska sövas och dom opererar ut spiralen. Tråkigt att man inte får all information innan man sätter in en spiral. Blir att ta reda på mycket fakta innan man gör något igen.

    SvaraRadera
  19. Inte för att vara sån, men nog för att den kanske inte går att se med ultraljud...
    Ingen som har röntgat ryggen med mirena inne? Inte?
    Nä, kan upplysa er att skiten lyser upp som en jävla julgran där inne. Bara så att ni vet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men den syns inte vid ultraljud vilket är allvarligt eftersom det är utraljud som helst används i första hand. Ganska allvarligt om man skall måsta gå på röntgen för att plocka ut preventivmedel, då är det nåt som är fel.

      Radera
  20. Har haft den sedan slutet av 2010 och har inte haft några problem alls. Inga blödningar, smärtor eller annat.
    Kanske beror på personen den sitter i.

    SvaraRadera
  21. Satte in min spiral i våras pga min besvärliga mens med rikliga blödningar.
    Kan ju säga att det bara blev sämre..mens på 25 dagar o smärtor som påminde om förvärkar..blödningsfri i en vecka o sen på det igen.
    Ringde o beklagade mig men sa att ja skulle ge det en tid, kunde va så här i ett halvår!
    O jodå så va det i ett halvår! Vet inte hur mpnga kläder o arbetskläder för den delen ja har blött ner..O koagler stora som "missfall"
    Ringde igen efter ett halvår o sa att nu pallar ja inte längre...blöder konstant, ont, trött, ingen sexlust, o dom få dagar ja va blödningsfri.. Flytningar till tusen.. Med andra ord har ja inte haft en dag utan nåt skydd i trosan. Min familj känner inte igen mig..Är alltid trött o irriterad.
    Fick då en tid hos barnmorskan för uttag men dom hittade givetvis inte trådarna. Sprejade på lokalbedövning o rota, grävde o hade sig utan resultat i 20 min. Fruktansvärt var det..så jävla ont.
    Fick beställa tid hos gynekologen för att kolla så att den fanns kvar o hon sa att den satt där den skulle men trådarna ba för korta( hon själv som klippt dem) provade dock hon oxå i en kvart men gav upp.
    Gav mig medicin som skulle vigda livmodertappen o skulle återkomma om två veckor.
    Sjukaste..gå igenom detta grävande en tredje gång!
    Kom dit igen men de lyckades inte då heller såklart
    Så nu har d skickat en remiss till kk för operation som ka fortfarande inte fått nån tid om. Har jafte detta lidande nu i10 månader.. Är så less på det hela..plus har förstört en hel utlandsresa o ett förhållande som håller på o knaka i fogarna
    Gud vad ja ångrar detta! O nu ångest över att man ska behöva operera bort fanskapet

    SvaraRadera
  22. Jag var in o satt in de idag då min läkare insistera att det va det bästa p-pillret på marknaden o jag har haft mag buk o livmoders smärtor o mens innan o jätte svår barn/vuxen akne och dessa komentarer gör mej inte midre rädd o orolig.. Så jag bara sökte skillnaden mellan koppar spiral som jag hade innan med alla dessa smärtor har även haft p stav men tack vare det fick jag akne o svår övervikt och det va läkaren som tipsa om denna mirena och sa att den inte hade några biverkningar alls? Jag är nyss fyllda 28år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer lägga upp information inom kort om var du vänder dig för att göra anmälan, det finns hjälp att få. Läkaren har dessutom begått tjänstefel då han eller hon sagt att den inte har några biverkningar.

      Radera
  23. Jag tycker det är jättebra att Ni tar upp detta. Jag har en Mirena insatt sedan fem år tillbaka, ganska exakt, varmed det är dags för mig att få den uttagen. Jag kommer INTE vilja ha en ny och jag skulle heller aldrig rekommendera den till någon annan. Förvisso har jag varit blödfri, efter ungefär ett år med konstanta blödningar. Men humöret har varit under all kritik, de första månaderna var jag konstant deprimerad. Jag inser dock att dessa biverkningar kan ses som ringa i sammanhanget men det är liksom inte värt det. Att må så dåligt, psykiskt är rakt ut sagt hopplöst och det har inte heller blivit nämnvärt bättre. Som en del andra har jag uthärdat och bara fått höra om hur fantastisk den är genom vården. Man kan ju ana att det finns en del "köpta" individer även där.
    /Linda

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  25. Jag blir minst sagt bekymrad när jag läser detta. Ska sätta in en Mirena om 1 vecka. Hade en Levonova på 90-talet som jag blödde konstant i 6 mån med. Är nu förvisso 45 år och indikationen är blödningskontroll istället för preventivmedel. Kan det vara avgörande för hur den fungerar?

    SvaraRadera
  26. Om du är förberedd på 6 månaders helvete så är det inga problem, tyvärr kan jag inte rekommendera dig det här. Efter sex månader kan du däremot förvänta dig resultat, såsom liten eller utebliven blödning. Men det finns andra biverkningar med. Mirena stör även bakteriefloran i underlivet och det finns indikationer på att det skulle kunna leda till förändrade celler i livmoderhalsen. Jag rekommenderar dig att hellre lära dig leva med rikliga blödningar om det inte är onormala mängder. Klarar du dig med en maxitampong
    i några timmar utan läckage så tycker jag du kan leva med det hellre än att använda Mirena.

    SvaraRadera
  27. Är det ingen som varit med om att den fungerat bra, och från början eller åtminstone efter ett par månader? Eller söker jag positiva erfarenheter på fel ställe?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft först 2 Levonova och nu senast Mirena (dvs 15 år med spiral)och båda sorterna har fungerat bra för mig. Inga blödningar att tala om, inte ens från början, inga smärtor. Så viss kan det fungera bra! Men det som är trist är ju att man aldrig vet vilken kategori man tillhör, innan man provar....

      Radera
  28. Jag har fött två barn och alltid haft kopparspiral. Funkar bra, kanske lite mer mens än vanligt ,men helt överkomligt. Har nu börjat få kraftiga smärtor, som ett knivhugg i rumpan under ca 3 dgr när jag har mens. Gyn sa att jag inte hade endometrios, utan att blodet inte kommer ut ur äggledaren utan lägger sig bakom livmodern pga tjock livmoderslemhinna. Hon rekommenderade hormonspiral elelr kombinerade ppiller. Jag vill aboslut inte gå upp i vikt, få akne eller minskad sexlust. Åt ppiller för 20 år sen och fick ofta svamp pga torra slemhinnor och kände ingen sexlust. Funderar på att stå ut dessa tre dagar per månad oh skita i hormonerna. Hur skulle ni göra? Jaghar ätit akutppiller vid två tillfällen och fått störda menstruationer varje gång efter sådant samt exploderat i vikt utan anledning. Rädd för samma sak här. Tacksam för kommentarer och råd!

    SvaraRadera
  29. Hej! Tänkte bara tala om att jag är 56 år har haft mycket blödningar under några år. ibland 2-3 ggr i månaden. Fick Mirena insatt i april 2014. Å vad jag ångrar det. Visst har inte haft de hemska blödningarna MEN har gått upp 20 kg på 1 år. Tog upp detta efter ett par månader med henne, kändes som jag fick mycket vätska i kroppen att jag började gå upp i vikt men det ville hon inte lyssna på..Har inte känt igen mig själv faktiskt Högt blodtryck som inte vill ge med sig ökat mängden på medicinen flera ggr under detta år. Orkeslös tappade lite av min glada sida sista tiden mycket huvudvärk.. NU sa min läkare ta ut den så fort som möjligt så ser vi om det är den. Min Gynekolog blev inte så glad menade på att det är inte alls den som gett de här biverkningarna den ska vara så bra.. Men både min läkare och jag tror det. Så vi får se jag har tagit ut den för en vecka sedan blöder ännu men hoppas ju det slutar snart. Ska bli spännande och se om det går åt rätt håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Hur har det gått för dig?
      Ditt inlägg kunde varit mitt eget.. Satte in en Mirena spiral 16 v efter min förlossning (dottern är nu 2 år). Har problem med övervikt, har dagligen huvudvärk (likt migrän ), är allmänt trött och orkeslös. Trott att det varit mycket annat som spökat men ändå haft någonstans i bakhuvudet att det kan vara spiralen som spökar. Känns sjukt onödigt att ha preventivmedel när man inte har haft sex på nästan 3 år och inte har något sexuellt umgänge för dagen.. Efter att ha läst alla skräckhistorier har jag nu bestämt att plocka ut den innan det är försent! Tack för att ni delar med er av era historier och gör att man lite får mer kött på benen! Mvh

      Radera
    2. Hej! Hur har det gått för dig?
      Ditt inlägg kunde varit mitt eget.. Satte in en Mirena spiral 16 v efter min förlossning (dottern är nu 2 år). Har problem med övervikt, har dagligen huvudvärk (likt migrän ), är allmänt trött och orkeslös. Trott att det varit mycket annat som spökat men ändå haft någonstans i bakhuvudet att det kan vara spiralen som spökar. Känns sjukt onödigt att ha preventivmedel när man inte har haft sex på nästan 3 år och inte har något sexuellt umgänge för dagen.. Efter att ha läst alla skräckhistorier har jag nu bestämt att plocka ut den innan det är försent! Tack för att ni delar med er av era historier och gör att man lite får mer kött på benen! Mvh

      Radera
  30. Oj, inte blir man gladare av alla negativa kommentarer :( Satte in Mirena för 3 veckor sedan efter att ha prövat olika östrogenprodukter under 3 år för klimakteriebesvär. Det hela har varit blödningar i ca 3 veckor av 4 hela tiden. Självklart med påföljd alarmerande låga järnvärden samt järnintag. Nu har jag blött hela tiden sedan insättningen och fått högt blodtryck som verkar bero på Mirenan oxå. Vad i hela friden ska man göra? Har svåra klimakteriebesvär som mpste medicineras men till priset av detta? Ge det lite tid sägs det hela tiden.... jomenvisst...Är redan överviktig pga sjukdomar/mediciner och att jag inte kan röra på mig så jag har inte råd att gå upp mer i vikt. Vad göra????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plocka ut den så fort du kan. Sen anmäl biverkningar till Läkemedelsverket. Tyvärr kommer du ej få ersättning eller någon form av hjälp alls, systemet är uppbyggt så att det krävs att en läkare erkänner att problemet beror på Mirena... det är svårt att få en läkare att erkänna det eftersom det finns ekonomisk vinning för läkare att fortsätta promotera Mirena.

      Radera
    2. "Ekonomisk vinning för läkare att fortsätta promotera Mirena" på vilket sätt då? /Fia

      Radera
  31. Har haft mirena i 6mån nu och blött nästan exakt hela tiden sen dess.. läkarna bryr sej inte heller utan säger att smärta å blödning är normalt.. nu ha jag bokat tid till en annan läkare i en annan stad och ska få komma dit å kolla.. Mirena är ren skit och jag hoppas dom plockar ut den, aldrig mått så dåligt förut!!

    SvaraRadera
  32. Jag har fått värk i livmodern, hittar inte trådarna och är rädd att det är något riktigt galet. Efter drygt ett år med spiral hade jag hoppats att de hemska depressionerna skulle ha gett sig och det var ett fungerande preventivmedel. Nu ska jag boka tid för att ta ut den. Hoppas bara att barnmorskan får tag i den... �� jag är så besviken på att biverkningarna inte tas på allvar. Innan insättning rådde barnmorskan mig att läsa på men varnade för sidor med för mycket negativitet. Som den här typ. Jag brukar lita på vården så jag läste på hos 1177 och även om jag är tveksam sen innan (P-piller i tonåren med depression och viktökning som följd, jag vet att jag inte är ensam om den erfarenheten) tyckte jag ändå att detta var smidigt att testa.
    Nu tänker jag anmäla biverkningarna till Läkemedelsverket och jag hoppas att ni andra som har besvär också gör det. Bara när det finns mer fakta kan forskningen börja titta på rätt saker.

    Hälsningar Fia

    SvaraRadera
    Svar
    1. All forskning som utförs angående Mirena har nån form av förankring eller finansiering av Bayer som tillverkar Mirena, systemet är alltså korrupt. Däremot kan vi alla gå ihop i nån form av grupptalan. Jag kommer återkomma om det.

      Radera
  33. Tack för bra info, önskar jag läst det här för 6 månader sedan. Satte in spiralen pga jätterikliga menstruationer efter senaste förlossningen. Tog ut min mirena i onsdags efter ca 6 månader med konstanta blödningar, ryggont som höll mig vaken på nätterna, öm över livmodern och fruktansvärda vredesutbrott och ständigt nedstämd. Mitt järnvärde har blivit jättelågt och jag är insatt på behandling sedan 2 månader tillbaka.
    Nu efter uttaget blöder jag ut golfbollsstora klumpar och är än mer trött och yr än innan.
    otroligt missnöjd och besviken på bm och gynläkare som ej tar det här på allvar!
    Skulle tagit ut spiralen tidigare men min bm hittade inte trådarna så jag fick vänta 2 månader extra på att få en tid hos gynläkare. Aldrig mer spiral!

    SvaraRadera
  34. Jag har haft Mirena i 4,5 år nu och det har fungerat super för mig. Borde kanske försöka få den utbytt snart även om de ska hålla i 5 år.

    SvaraRadera
  35. Tog ut min minerva i fredags efter 4 års helvete.....från dag 1 så har jag blött 10 dagar och haft uppehåll 10...! Innan insättning hade jag regelbunden mens vara i 5 dagar! Sedan i går lördag så har jag fått kraftig blödning och mensvärk....och då har jag även blött 10 dagar innan! Tycker de inte borde va något kvar...! Jag fick utskrivet minipiller istället då jag är över 40...så nu ska jag testa o se om jag kan komma tillbaka i min gamla cykeln.

    SvaraRadera
  36. Jag har haft mirena sedan hösten 2008, och aldrig haft några problem av den. Dessutom njuter jag av biverkningen som innebär att jag varit fri från mens under hela tiden. (Innan så har jag alltid haft väldigt oregelbunden menscykel)
    Men, sedan midsommar har min mens kommit tillbaka, om än betydligt mindre riklig än tidigare. 2,5 år sedan jag bytte spiralen, så den borde fortfarande ha samma effekt... Eftersom jag inte tål vanliga p-piller så är detta det preventivmedel som jag anser passar mig bäst, så jag vet inte vad jag ska göra om jag inte kan ha mirena längre :(

    SvaraRadera
  37. Jag har haft mirena i snart 4 månader. Första månaderna var mkt blödningar men så försvann det helt och allt kändes toppen. Men nu fick jag typ mens eller mer eller mindre var det mens i ca en vecka. Hade sex i helgen och höll på att svimma av smärtan för tror han kom för djupt in. Är orolig att något är knas nu men vart och dubbel kollad att spiraten satt som den skulle för typ 3 veckor sen och allt var bra.
    Men varför fick jag så extrema smärtor efter samlag och man ska ju inte ens få ont vid samlag när man var spiral... vet inte vad jag ska göra för inga preventivmedel funkar på mig. Valde mirena för att jag hade uppehåll av mens i 4 månader och en liten hormonobalans i min kropp. Men vill ju inte ha ont efter sex. Nu blöder det dessutom dagen och dagarna efter och magen gör fortsatt ont men inte samma smärta. Trådarna kände jag så den bör ju inte ha skjutits upp..eller?
    Någon som haft smärta vid samlag men att det försvann eller måste jag ta bort detta preventivmedel också? :(

    SvaraRadera
  38. Jag har haft min Mirena i 3,5 år! Jag är jätte nöjd! Jag slutade blöda tredje dagen efter insättningen. Jag hade problem med ständiga mellanblödningar innan��. Jämn i humöret är jag också�� den enda biverkningen jag har fått är att jag fått väldigt ont i brösten vid tiden för mens varje månad, men det kan jag stå ut med! Kommer aldrig byta preventivmedel !��

    SvaraRadera
  39. Har myom och har blött kraftigt under många år vilket resulterat i blodbrist med flera järninfusioner. Gyn rekommenderade Mirena som förstahandsval sedan hysterektomi eftersom jag är över 40. Ballongoperationer, embolisering eller andra enklare åtgärder utförs inte i vårt landsting/görs inte i onödan/passar inte min typ av myom.
    Till slut tänkte jag ge Mirenan en chans, trots att det inte kändes helt rätt.
    Diskuterade med en ny gyn på ett sjukhus i närheten och vi bestämde att de skulle utföra en skrapning och sedan sätta in en Mirena efteråt för att få så god blödningsminskning som möjligt.
    Jag ringde dagen innan och sa att jag hade mens och frågade om ingreppet kunde utföras. Det var inga problem sa de och jag åkte in som planerat.

    När jag vaknde upp ur narkosen viskade läkaren till mig att ingreppet inte gått som planerat då jag blött för mycket. Så de hade inte utfört någon skrapning utan bara satt in en Mirena!
    Veckan därpå var fruktansvärd. Jag skulle på en kurs jag sett fram emot, men kunde inte fokusera alls då jag hade starka smärtor i höfterna, magen och jag hade en krypande ångestkänsla jag aldrig tidigare upplevt. jag ringde genast upp sjukhuset och bad dem ta ut spiralen redan efter 1 vecka, men de ville ge det 3 månader eftersom "det kan ta ett tag innan hormonbalansen stabiliseras". För att göra en superlång historia med många turer liite kortare, så fick jag spiralen uttagen efter 6 månader och mådde genast bättre. Dock tog det ungefär 4 månader innan ångesten gick över. Den hade blivit så stark så jag blev beroende av Stesolid på kuppen. Jag tänkte jag skulle titta in på FASS och kolla upp biverkningarna på alla mediciner/preparat jag tagit under åren och märker att de under Mirena inte har tagit upp ALLS så många biverkningar jag hört från olika drabbade. Jag skickade i samband med uttagandet in en rapport med mina biverkningar, men fick aldrig ens ett svar.

    Ja, det var min historia och behöver jag säga att mitt mål är att bli helt läkemedelsfri.. Har slutat med Stesolid på egen hand och håller på att trappa ner SSRI. Har börjat intressera mig för örtmedicin och andra holistiska synsätt på människan och att vara i balans känslomässigt, näringsmässigt, andligen mm för att nå riktig hälsa. Har även börjat inta CBD-olja sedan ett tag och mår SÅ mycket bättre. Tack för att ni orkade läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Malin, tack för ditt inlägg. Tråkigt att höra att du haft det så, tyvärr så finns det alldeles för mycket pengar att tjäna på Mirena för att någon kan och vill göra något på riktigt. För många som anmäler hamnar dessutom mellan stolarna eftersom Mirena kan vara antingen ett läkemedel eller en medicinsk produkt beroende på vad man menar har påverkat kroppen (innehållet eller produkten). Detta gör så att läkelmedelsverket/konsumentverket och patientförsäkringen bara bollar runt en och inget blir gjort, oavsett vad du har för bevisuppgifter. Perfekt eller hur? Skönt att du blivit av med den och en erfarenhet rikare.

      Radera
    2. Tack för svaret. Jo, jag är glad att jag äntligen blev av med den. Vill släppa detta nu, men ville berätta min story och samtidigt bekräfta andra kvinnors känsla av att något inte stämmer, men som inte känner sig lyssnade på. Ja, vi är "känsliga" och det är våra kroppars sätt att tala om att något inte är bra. Stå på er, annars gör någon annan det. Och kan pengar tjänas på dig, var så säker på att ingen är helt sanningsenlig med risker etc. <3

      Radera
  40. Hej Alla!

    Har tid för insättning av Mirena om 3 veckor, men blir ganska orolig när jag läser så många negativa kommentarer!!

    Har just nu kopparspiral (aldrig reagerat bra på hormonell preventivmedel innan-- minipiller, p-stav), haft den i 1,5 år och har i stort sett inte haft så mkt besvär förutom att mensen alltid är kraftig och smärtsam, som innan kopparspiralen, fast värre. För ca 1 år sen började jag märka av att det låg mer hår golvet i duschen och i mina hårborstar än tidigare-- tänkte att det bara var stress på jobbet.. men det har bara blivit värre med tiden och har nu blivit ganska tunnhårig där man ser hårbotten genom håret framme vid pannan!!! Det känns väldigt tydligt att jag tappat mkt hår vilket känns jättetrist :-(

    Har funderat på Mirena då pga detta men är rädd när jag läser om att den växer in i livmodern och måste opereras ut, viktökning, acne, förlorad sexlust osv :-(

    Kan tillägga att jag är 31 år och aldrig haft barn.

    Finns det någon där ute som känner igen sig?
    Tack för att ni tog er tid och läste!

    Hälsn,
    Vicky

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Jag bytte ut min kopparspiral pga för stora blödningar, till hormonspiralen. 20 år sedan
      Det är det bästa jag gjort.
      Har varit utan blödningar i 20 år och har inte haft ngr biverkningar vad jag vet.
      Tänk så här också, att det är ju när man får problem som man går in o skriver och söker på internet.
      Alla som är nöjda med hormonspiralen, vilket är jättemånga, de är ju inte inne här och läser och skriver.
      Jag själv tex. Har aldrig sökt efter det eftersom det funkat för mej i 20 år.
      Men nu när jag satte in min 5:e hormonspiral så slutar jag inte blöda.
      De andra gångerna blödde jag 2-3 dagar efter insättningen o sen upphörde blödningen.
      Så nu sökte jag svar varför det reagerar så här denna gången.

      Så testa du å sätt in den. Du kan få det lika bra som jag och många andra haft/har.

      Ha det gott

      Radera
    2. Tack så mycket för ditt svar!! Man kan inte göra annat än testa, så det ska jag göra :)

      Hoppas att det ordnar sig med dig och att du får svar snart på varför din kropp reagerar så här denna gången!

      Kram och lycka till!

      /Vicky

      Radera
  41. Hej.
    Jag har haft 2 levonova o 2 mirena insatta tidigare.
    Vid insättning har jag blött 2-4 dar sedan har alla blödningar försvunnit.
    Är 41år i dag och fick insatt min 5:e hormonspiral för 2 veckor sedan.
    Blöder konstant sedan dess.
    Undrar så varför jag fortsätter blöda eftersom min kropp inte reagerat så de 4 tidigare gångerna ?
    Någon som varit med om samma sak?
    Har tyckt att hormonspiralen har fungerat kanon i 20 år på mej, utan blödningar o värk.
    Men vad händer nu?
    Sist jag satte in min mirena så såg de att jag hade myom. Men det var godartat o sånt man får med åren, sa de.
    Så min fråga är alltså om någon vet varför jag blöder så länge denna gången, när kroppen inte gjort det de tidigare 4 gångerna?
    Kämpa på alla. Jag hoppas det löser sej för er som har problem. ��

    SvaraRadera
  42. Nog fungerar Mirena som preventivmedel!! Man blöder ju konstant så man kan ju inte ha sex.............
    Har bara haft min nu i snart 2 månader. Är så leds på skiten men ger den några månader till så får vi se.... min kompis som är gynekolog sa att man kan blöda i upp till 6 månader. Det låter ju helt sjukt.

    SvaraRadera
  43. Jag satte in Mirena för 9 dagar sedan. Har haft endometrios sen första mensen när jag var 13 och provat alla hormonpreparat som finns på marknaden. Varit nedreglerad (konstgjort klimakterium) under flera år och då mår man inte hallon det kan jag lova. Sedan min graviditet har jag ätit dubbel och ibland trippel dos av minipiller (får ej anv östrogen pga endon) för att hålla borta blödningarna men har fått högre blodtryck samt blivit insulinresistent av dessa piller => viktuppgång. Ska fortsätta äta minipiller i dubbel dos året ut och hoppas sen att det funkar med enbart spiralen. Är rätt orolig dock pga att jag testade Levonova för några år sen och blödde konstant och massor i ett år innan de tog ut den. Blödde igenom dubbla mensskydd på mindre än en timme när det var som värst. Nu har jag smärta i magen men det kan ju bero på att livmodern är känslig pga endon. Har inte blött alls efter insättningen så det ger ju hopp. Hoppas hoppas ändå på att den ska funka för mig så jag slipper pillerna, kan gå ner lite i vikt och må bra.

    SvaraRadera
  44. Hej! Satt in min Mirena efter flera år utan preventivmedel då jag enbart hört dåligt om hormoner och biverkningar. Antar att de är från person till person, men jag testar pga av kraftiga blödningar. Jag hade kraftig mensvärk liknande en förvärk samma dag och blöde ytterst lite samma dag och dagen efter hade jag mer molande mensvärk, sen har det inte känts någonting mer än extrem trötthet. Men idag kom sån värk i ländryggen(har alltid haft min mensvärk från magen och bak i ryggen) är det så att de kan vara ägglossningen jag känner av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att lägga in ett främmande föremål inne i kroppen är alltid förenat med komplikationer. Om du upplever sådan smärta, gå till gynakuten eller gynekologen och be dem ta ut den. Om dem argumenterar emot, var bestämd, det är din kropp. Dagens gynekologer har blivit lobbade av Bayer och har egna intressen för att du skall använda deras produkter.

      Radera
    2. Var i hela friden har du fått det ifrån? Att dagens gynekologer är lobbade? Jag skulle önska att det var lite mer förnuft i dessa debatter. När jag läser alla inlägg ovan så ser jag att kvinnorna verkar ha fått dålig information. Levonova bytte 2008 namn till Mirena och orsaken var att tillverkaren ville ha samma namn i alla länder. Den hette Mirena sgs överallt utom i skandinavien där den hette Levonova. MIRENA ÄR ALLTSÅ EXAKT SAMMA PRODUKT SOM LEVONOVA. En sprial kan inte vandra i kroppen om man har satt in den rätt från början. Det finns alltid en risk för perforering men då sker den vid insättningen, inte flera månader efteråt. Det är därför som vi barnmorskor alltid uppmanar kvinnorna att ta kontakt med sin barnmorska ller läkare igen om inte smärtan man ev får vid insättning har gått över efter en vecka. Dessutom uppmanar vi alltid kvinnorna att föra blödningskalender därför att blödningstrassel kan vara en biverkning de första månaderna efter insättning. Man skiljer på stänkblödning och vanlig blödning och det viktiga är att man kan se ett mönster i att de vanliga blödningarn minskar. Givetvis ska man ta kvinnor biverkningar på allvar och lyssna på vad som kan vara bäst som preventivmedel i deras situation, men det finns ingen som helst anledning att sprida osaklig information och skrämma upp kvinnor. Susanna, barnmorska sedan 30 år

      Radera
  45. Det konstiga är att min gyn förnekar att jag hade magsmärtor p.g.a mirena han sa att det var tarmar och jag undersökte det med men på vårdcentralen kunde dem inte hitta något fel så till slut började jag också blöda då bestämde jag mig att plocka ut mirena. Nu är jag smärtfri och utan dem hemska illaluktande, gula flytningar men min gynekolog sa bestämd att det var inte på grund av mirena...jag är helt förvirrad, hade den i exakt ett år.

    SvaraRadera
  46. Hej! Jag har haft min Mirena i 2 år. Har till och från haft mensvärk som kommit och gått men sluppit mensen, det enda positiva. Fick uppsöka Gynakuten för 3 veckor sedan med mensvärk från helvete trodde spiralen höll på att gräva sig ut kroppen. Gynekologen sa att spiralen satt perfekt men de hittade 2 cystor stora som hönsägg. Blev skickad på specialistultraljud som sa att smärtorna definitivt INTE kom från cystorna och att jag var gynekologiskt frisk och spiralen satt perfekt synd att ta ut en så perfekt fungerande spiral. De skyllde det på min tarmsjukdom. Men jag vet och känner min kropp att det inte var min tarm. Bestämde mig för att testa att ta ut spiralen då jag var övertygad om att det var den. Fick tid samma dag (igår). Barnmorskan lugnade mig att det kommer inte att kännas. Visst när hon fick tag i trådarna efter mycket fiskande så satt den fast!!!! Hon fick dra, dra och plopp kom den ut. Gud vad ont det gjorde, en ilande smärta och knivhugg i livmodern. Hon sa att den växt fast i vävnaden. Direkt efter det besöket försvann min ländryggsvärk och idag har jag ingen smärta i magen längre, känner mig pigg och FRI!!!
    Misstänker ni att det är spiralen (för ni känner er kropp bäst själv, inte läkarna) så stå på er och ta ut skiten. Mirena kanske fungerar för vissa men definitivt inte för alla. Jag känner mig så befriad från denna helvetes spiral aldrig mer hormonpreparat för min del. Nu ska min kropp få läka ifred.

    SvaraRadera
  47. Jag har haft Mirena i drygt 11 år, dvs jag satte in en sådan för tredje gången ganska nyligen. Jag är jättenöjd och närmar mig nu 50 och är antagligen inne på sista perioden med preventivmedel. En åkomma som jag känner av nu är värk i höften. Kan värk i höften komma smygande av en lång period med hormonspiralen ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristina, jag tvivlar faktiskt på att din värk är pga Mirena, då du haft den så många år. Men jag tycker du ska gå till gynekolog och kolla så att den sitter rätt för säkerhets skull.

      Radera
  48. Jag har haft Mirena i snart 7 månader. Har haft jätte ont ifrån start, en molande smärta som finns konstant. När smärtan är som värst så är det gråtvarning, illamående och jag fryser! Inga värktabletter hjälper. Fick cystor på äggstockarna efter 1 månad som läkarna inte gjorde något åt. Nu befinner jag mig i USA och måste ta ut den här. Var relativt nöjd när jag åt mina p-piller men spiral det blir det inte igen...

    SvaraRadera
  49. Jag satt in min i april 2013. När den sattes in låg jag ett dygn i fosterställning med något som jag liknar med kraftig mensvärk.
    Sedan blödde jag konstant i 6 månader innan det lugnade sig.
    Gått relativt bra dock med konstiga flytningar, blodflytningar i tid och otid, illaluktande flytningar, upptäckte vita fläckar på huden för ca 1 år sedan runt armbågar, på knän, runt ögonen och underliv. Underlivet är mest vitt (något som jag gissar är vitligo eller liknande) som jag aldrig haft förr.
    Var även iväg för ca 3 månader sedan för att se att den satt kvar. Trådarna syntes inte och det var en Jävla procedur med UL och kontroll för att hitta den.

    Summa summarum:
    - Antagligen vitligo (Något de två BM jag varit till aldrig hört talas om att det kan uppstå av Mirena hormonspiral)
    - Långa blödningar
    - Oregelbundna flytningar med stundvis blod i
    - Ex antal gynundersökningar pga illaluktande flytningar med provtagningar etc. Men trots behandling alltid kommer tillbaka

    Nu samlar jag mod att plocka ut den - eftersom den är inkapslad i vävnader!!!

    SvaraRadera
  50. Jag är inne på min 2:a mirena nu och har varit mensfri från nästan början (6år sedan första). Det funkar jättebra på mig.inga småblödningar och inget annat.

    SvaraRadera
  51. Jag har nyss tagit ut min Mirena-spiral som jag haft i fem år. Jag är 52 och satte in den när jag var 47. Bästa jag gjort. Inga problem med nåt, varken fysiskt eller mentalt. Min rikliga mens (åtta stora tamponger samt lika många bindor den värsta dagen) försvann snabbt och jag kunde leva normalt alla dagar i månaden. Två veckor efter uttaget gjorde jag en skrapning av livmodern. Fick beskedet att det inte såg bra ut, men analyser visade att det inte var något avvikande med proverna. Jag har även en funktionell cysta på ena äggstocken som ska kollas upp i slutet av januari. Fyra veckor efter att jag tog ut spiralen fick jag dock en normal mens. Inte med samma rikliga mängd blod men tillräckligt. Jag har ett recept på ny Mirena-spiral på Apoteket, men efter att ha läst era inlägg så skall jag verkligen tänka mig om och avvakta o se hur mina blödningar blir. För även om jag bara har positiv erfarenhet från den första spiralen, är det nog inte så säkert att nästa blir lika bra. Tack alla kvinnor för att ni delar med er!!!

    SvaraRadera
  52. Jag har haft min mirena i 2 år nu och har aldrig haft problem med blödningar osv. Där emot har jag haft oförklarliga kramper och stickningar både efter sex och ibland bara från ingenstans. Läkarna har självklart sagt att dom inte hittar något fel eller så har dom sagt att jag haft rörliga tarmar. Men stickningarna/kramperna kommer framifrån och när dom väl uppstår så kan jag inte sträcka på mig, kan inte ens gå på toa och göra nummer 2 för det känns som att jag ska gå sönder. Verken min gynekolog eller läkare på gynakuten säger att det skulle ha med spiralen att göra, men känns ganska konstigt när man läser allt detta.

    SvaraRadera
  53. Jag har haft spiral och jag antar att det är mirena som jag har. Nu har jag fått blödningar av och till typ varannan vecka. Jättekonstigt tycker jag då det har varit lugnt med blödningar. Jag arbetar på ett behandlingshem, kan det vara så att jag får en massa stress nör jag kommer till jobbet eller vad tror ni? Börjar ju såklart undra vad det är som händer. Annars så är jag hur nöjd som hels. Med spiralen fick jag ju tillbaks mitt liv för jag blödde verkligen som en gris. Sängliggande för jag blödde så otroligt mycket. Det var ett rent helvete faktiskt. Så vad tror ni? Har ni nån chansning om vad det kan bero på. Behandlingshemmet är för unga tjejer där det händer en hel del. Kan det utlösa så att jag får mina blödningar? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  54. Satte in Mirena på entusiastisk rekommendation från min barnmorska efter mitt tredje barn. Fick smärtor i magen, nästan dagliga migränanfall, galen viktuppgång och blödde nästan hela tiden och stora klumpar utöver att jag mådde allmänt dåligt. De envisades med att påstå att spiralen var toppen och att jag skulle stå ut och stå ut. Efter nämnare ett och ett halvt år bytte jag tillslut gynekolog som äntligen lyssnade och tog ut den på studs. Jag mådde bättre efter bara ett par dagar och migrän, smärtor och de onormala blödningarna försvann inom kort. Jävla otyg! Tur att inte alla gynekologer bryr sig mer om att kränga preparat än om patienten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gick det med vikten? Gick du ner fort?

      Radera
  55. Nu har jag äntligen fått svar på varför jag gått upp 10 kg det senaste året. Jag har alltid tränat, 5 dagar i veckan, ätit nyttigt och bra mat. Min kropp reagerar fort på träning genom att jag går ner i vikt. Jag är 1,67 och har alltid vägt 50-52 kg. Då mår jag bra psykiskt. Jag tränar mer än vanligt då jag helt plötsligt reagerade på att jag gått upp extremt mycket i vikt, särskilt över ben, höfter och mage, vilket är ovanligt för min kropp. Men jag märker INGEN skillnad på min kropp, dricker knappt alkohol eller något på helger utan är extremt aktiv och noga med mat. Ändå visar vågen 62 kg. Känner mig svullen och med noll sexlust! Knappt tänkt på sex på ett helt år, sen jag satte in den. Hade extrema problem i 3 mån med blödningar efter insättning men sen gav det med sig och nu är jag blödningsfri. Dock med +10kg. Imon ska jag ringa och ta ut den, jag har extrema smärtor i nedre delen av magen när jag sitter ner i längre perioder. Nån som känner igen sig?? Och hur fort tappade ni vätskan i kroppen efter uttag av spiral? Jag mår riktigt dåligt över den här viktuppgången som enbart är förklarligt till Mirena spiralen :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan meddela att jag idag tog ut den. Bästa beslutet i mitt liv. Att hormonspiralen innehåller gestagen som får kroppen att inbilla sig att den är gravid (= du blir svullen, trött, vätskebalansen och du ökar i vikt) hade jag ALDRIG provat den. Men men, nu är den ute!!!

      Radera
  56. Jag kommer nu efter tre år ta ut skiten. Jag har efter att ha läst alla kommentarer förstått att man blivit lurad... Jah har gått upp se kilon jag tappade efter min graviditet (16kg), har ångest av o till, ingen sexlust, hysteriska hormonsvängningar av o till, blivit torr i underlivet och får därtill svamp sjukt lätt. Vilket inte hjälper ångesten direkt! Nu hoppas jag bara den kommer ut också så man slipper de värsta biverkningarna! Är det fler som blivit torra där nere?

    SvaraRadera
  57. Jag har haft min spiral i 3 år snart och är också missnöjd. Jag har sedan den varit insatt haft "förlossningsliknande" verkar under mens och efter/innan. Jag satte in den efter mitt andra barn och tänker nu ta bort den.
    Jag blöder mycket mer under mensen och har haft återkommande svampinfektion det senaste året.
    Jag har inte läst allas kommentarer men jag hoppas att inte fler ska behöva gå igenom samma sak!

    SvaraRadera
  58. Fick min minera insatt i somras (2015) och har bara haft besvär från den i form av konstanta blödningar och smärta (som bara förvärrades). Nu är jag nyopererad då det visade sig den hade vandrat vidare ut till min buk!!! Och den var tydligen inte lätt att hitta.
    Har anmält biverkningen till läkedelsverket. Bör jag gå vidare med detta till Bayer eller hur ska jag gå tillväga?
    Jag tycker inte att det är acceptabelt att man inte får information från barnmorskan om en sådan biverkning son faktiskt inte är särskilt sällsynt...

    SvaraRadera
  59. Fick min mirena insatt på kvinnokliniken efter min andra förlossning pga att jag blir lätt gravid. Jag hade precis varit tvungen att göra en abort Pga att mina graviditet är för många biverkningar och sonen endast 2 månader gammal. Första spiralen blev jag aldrig fri från blödningar. Hade jättevärk av och till som sammandragningar som höll i ca 1 min och kom och gick över dagen. Diarrér i över 6månader. Eftersom jag blötte hela tiden så var det säker mot sex eftersom det inte var och tala om samt alltid trosskydd. Satt jag still en hel dag så var det lite blödning men rörde jag på mig så blöde det mer. Jag åkte in akut pga smärtan som inte gick över. Hade en sammandragsmärta på ca 30 min. Kunde varken gå eller stå. Bara låg och kved. Det rekommenderade mig att byta. Så vi gjorde ett byte. Det var efter ca 1år. De lyckades få in den en 1/2 cm längre in och smärtan blev bättre och jag slutade blöda så ofta efter den nya. Hade dock ont i höften och har sett att det kunde vara en biverkning. Blödde alltid efter sex och annan fysisk aktivitet. Men den funkade mkt bättre. Hade den ca 6 månader då hade jag knappt haft blödning på tre månader och jag fick jätteont igen och blödde som värsta mensen. Sökte akut igen och de sa att allt såg bra ut och ingen gravidet. För strax innan denna mensliknande blödning hade jag fått gravidsymntom. Illamående, trött, ont osv så jag trodde jag var gravid. Även jag har gått fort upp i vikt efter andra spiralen. Efter detta så började jag små blöda igen och hade gravidsymntomen kvar och enormt ont i höften. Ingen sexlust heller allmänt på dåligt humör. Gick och funderade länge innan jag bestämde mig att ta ut den. De två jag hade jag under ca 18mån. Tog ut den för snart en vecka sedan och blöder massivt. Stora blodklumpar och Niagarafallen har mindre flöde. Haft det snart en vecka. Och mkt ont. Första gjorde jätte ont att ta ut och den andra kändes inte alls. Barnmorskan jag hade var jättebra och vi diskuterade tom grönabarnmoskan. Så hon var öppen för all diskussion. Hon pratade om en mindre ny spiral med mindre hormoner. Någon av er som hört något om den?! Den skulle man ha mensen kvar men bra som preventivmedel. Känner mig väldigt skeptisk efter vad jag har varit med om. Men mitt problem kvarstår. Att jag lätt blir gravid och inte tål hormoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag har just tagit ut Mirena efter 4 månader. Jag trodde i min enfald att den skulle rädda vårt sexliv... Det gjorde den inte. Blöder kanske 2-3 veckor,,, sen uppehåll med lite tur i 2 veckor och sen börjar eländet om igen. Helt värdelöst. Nu tog jag ut den och det känns som jag får missfall eftersom jag verkar blöda ut hela klumpar - jag är skiträdd?? Vad är detta? Jag kommer aldrig mer använda hormoner på detta sätt och nu är det bannemig färdig-grävt där ner. Framöver är det bara en sak som ska in. Jag varnar alla jag kommer över med detta. Stoppa inte in hormoner - det verkar som att sterilisera sig är det bästa eller bete sig som man vore ung igen och använda kådis :/

      Radera
  60. Fick min Mirena insatt 2012-08... mensen minskade, normalt blöder jag mkt i ca 7 dagar o oregelbundet, hade tidigare haft p-piller men eftersom jag kommit upp i åren föreslog gynekologen att jag skulle ha Mirena för att minska blödningarna o få regelbundenhet. Efter nästan 3 år fick jag stora blödningar, med blodklumpar, svåra smärtor, efter toabesök ser toan ut som ett mindre blodbad. blödningar ca 2-3 veckor / månad.kommer klarrött blod och blöder igenom en tjock binda på ca 60 min. Gick till gynekologen som förslog Mirena o kollade upp hur spiralen låg, allt såg fint ut, fick ingen info om att dessa kunde var biverkningar. Funderade på om det var klimakteriet... För en vecka sedan satt jag o googlade runt o hittade denna sida, som beskriver de problem jag har. Tog häromdagen ut sprialen pga detta o har nu fått ännu mer värk o blöder ännu mer. Har under hela tiden köpt Cyklo F för att minska blödningen men har bara hjälpt stundtals, nu hjälper det inte alls.. Kommer nog behöva besöka sjukhus för att de får kolla upp ordentligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte kollat med sjukhus eller barnmorska... Har fortfarande rikliga blödningar, men inga blodklumpar som med Mirena... Är som att föda barn 12 ggr / år, så stora problem med värk har jag varje gång och blöder enormt mkt.. Toan är jag lät fortfarande som ett blodbad.. Längtar tills jag kommer i klimakteriet så jag slipper skiten. Värsta misstaget jag någonsin gjort är att låta gynekologen sätta in Mirena

      Radera
  61. Hej jag var hos gyn och tog spiralen ut, två dagar efter detta har jag kraftiga mens smärtor och blödningar, någon annan som upplevt detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästa mer regel än undantag, tyvärr!

      Radera
  62. Hemskt att läsa allas historier här, och så sjukt att man inte får reda på att sånt här kan hända!
    För ca 3 år sen hade jag cellförändringar och skulle in och knipsa av en bit av livmodertappen under narkos.
    Hade även stora problem med menstruationen och hade en kopparspiral, läkaren rekommenderade mig att testa hormonspiral istället, han satte in den medan jag låg nedsövd.
    Blev aldrig av med mensen som var meningen, blödde oregelbundet hela tiden.
    I början av detta året fick jag mens som inte slutade, jag blödde i över 2 månader och hade fruktansvärda menssmärtor som strålade ut i rygg och ner i benen, när jag väl trodde att mensen var slut så fick jag tjocka blodblandade flytningar som luktade surt, och smärtorna fortsätter, ibland så illa att jag knappt kan stå upp.
    Sökte mig till akuten en gång men fick en panikattack och klarade inte av det (lider av svår ångest).
    Men hade en bokad tid hos en gynekolog förra veckan och hon skulle ta ut min spiral men hon kunde inte hitta den, hon rotade runt ett bra tag, sen gjorde hon ett vaginalt ultraljud och såg att spiralen vandrat upp i livmodern..
    Just det jag hade misstänkt också efter att ha läst på denna sidan.
    Hon skickade remiss till kvinnokliniken för att bli nedsövd och operera ut den och idag fick jag brev om att det kommer ta 4-6 månader att få en tid!! Tycker det är sjukt, ska jag gå runt med dom smärtorna och mens/flytningar så länge?? Borde det inte räknas som mer akut?
    Tänk om den fortsätter vandra?
    Vill bara ha ut den ur min kropp nu :(

    SvaraRadera
  63. Satte in Mirena under stor smärta och 900kr fattigare. Fick ENORMA smärtor och bloödningar, yrsel, illamående, svimningskänsla. Ringde gyn som tog ut den direkt (efter 2 dygn!) Hon menade att jag förmodligen är hotmonkänslig. Dagen efter utsättning blöder jag och har ont. Suck!

    SvaraRadera
  64. Satte in min Mirena i juli 2015. På 9 månader gick jag upp ca 15 kg i vikt, fick akne på ryggen vilket jag aldrig tidigare haft, blödde ca varannan vecka och gick runt med molande värk (typ mensvärk) minst två veckor i månaden. Bestämde mig för att plocka ut den nu i april 2016. Tji fick jag, för slumpen (eller nåt) hann före. Fick åka in till akuten med magsmärtor, kräkningar och feber. Blev inlagd och fick plocka ut spiralen med en gång. Den satt "inte alls som den skulle" enligt gyn-läkaren, och hade orsakat en kraftig inflammation i min livmoder. Var sängliggande 1v efteråt pga dels smärtan och dels pga fick hemska biverkningar av mina (två) antibiotikakurer. Enligt både läkaren och min barnmorska hade jag "extrem otur" :( Verkar ju dock vara många av oss som har denna extrema otur...

    SvaraRadera
  65. Här är en till som haft mycket problem med Mirena, fast kanske ett litet annat problem än många andra här. Jag mådde bra efter jag satt in min spiral, blödde till och från lite över en månad sen försvann alla blödningar. Jag kände inte av några av de biverkningar som jag fått med en gång med andra hormonella p-medel (nedstämdhet, dålig sexlust, viktökning.) 6 veckor efter insättningen fick jag plötsligt väldigt ont i hela kroppen, både i leder och muskler. Så ont att jag inte kunde vara i någon position någon längre stund, nattsömnen blev lidande eftersom jag inte klarade av ligga ner mer än cirka 3 timmar i sträck. Var fruktansvärt trött, fick svåra problem med koncentrationen och minnet och blev deprimerad. Händerna och armarna var nästan helt kraftlösa, jag kunde inte öppna tex lock till burkar och knappt lyfta min bebis de dagar som var värst. Sen fick jag även problem med torra ögon, torr mun, torrt underliv och klåda över precis hela kroppen. Min läkare misstänkte någon form av autoimmun sjukdom. Efter ett tag började jag tänka om det kanske var så att det inte var tillfälligt att det här började så kort tid efter jag satt in spiralen.

    Jag hittade ingen informationen i Sverige men hittade flera amerikanska kvinnor som råkat ut för precis detsamma efter de satt in Mirena där det visat sig genom blodprov att det läckt ut silikon från spiralen i kroppen som ger de här symtomen. Kvinnor med läckande bröstimplantat har fått liknande problem. Jag har pratat med flera läkare och barnmorskor som alla hävdar att mina problem inte är relaterade till Mirena, jag blev givetvis nekad blodprov som kunde bekräfta silikon i blodet. Spiralen åkte ut med en gång trots det och jag blev gradvis bra igen (silikon lagras i fettcellerna i kroppen och det kan därför i vissa fall ta lite tid efter man tagit ut spiralen för problemen av avta). Var det en tillfällighet att jag blev sjuk när jag satte in spiralen och blev bättre när jag tog ut den? Skulle inte tro det. Är det någon här med Mirena som har liknande symtom så läs gärna mer om Silicone Immune Toxicity Syndrome och anmäl biverkningarna.

    SvaraRadera
  66. Nu har jag också testat Mirena...den satt i exakt 11 timmar! Insättningen var det absolut värsta jag varit med om. Doktorn övertygade mig att prova hormonspiral i väntan på tid för värmebehandling... jag är steriliserad sen 8 år... jag har nästan konstanta smärtor och även fruktansvärd mensvärk men under insättningen så bara skrek jag rätt ut och grät floder. Fick ligga kvar i över en timme och matades med värktabletter. Doktorn kom till och med ut och ursäktade att det gjort så ont och beklagade mycket det jag fått stå ut med. En bm frågade hur smärtan var och när jag beskrev den som svidande och brännande så sa hon direkt att det inte var så det brukade vara. Väl hemma igen så hade jag fruktansvärt ont och kunde knappt gå upprätt. På kvällen duschade jag och då kände jag trådarna i slidöppningen. En timme senare satt jag på toa och då var det bara att dra ut den och sen försvann smärtan nästan på en gång och jag runde räta på mig igen. ALDRIG MER!!! I morgon ska jag gå till gyn och berätta hur min dag var...

    SvaraRadera
  67. Vet inte om det är en Mirena jag har men förmodligen eftersom det tydligen är det de sätter in. Haft Leonova förr. Jag har nu varit sövd två ggr för att de ska hitta spiralen och ta ut den. Det de trott varit spiralen på ultraljudet var förkalkningar enligt kirurgen så den kan vara i buken. Remiss för röntgen är skickad. Haft fruktansvärsa magsmärtor från och till under åren men inte satt det i samband med spiralen. Småblödningar,ingen sexlust, depression, huvudvärk kan säkert ha med den att göra också. Enligt gyn.så är det ju inte så. Hoppas nu bara den sitter så de kan operera boet den lätt.

    SvaraRadera
  68. Fick min mirena insatt 28 jan 2016. Det var det värsta jag varit med om. Jag har haft blödningar hela tiden. Psyket var åt skogen. Bestämde mig för ett par dagar sedan att den ska bort. Fick bort den i tisdags 2juni. Sedan i torsdags blöder jag mängder. Igår kväll var jag nära att ringa 112. Det bara forsade ur mig och värken i magen, ländryggen var otrolig. Ska det vara så här? Hur många dagar ska man lida innan man tar kontakt med vården?

    SvaraRadera
  69. Idag rök spiralen. Satte in den för knappt ett år sedan, blödde konstant i 4 månader. Det senaste halvåret har jag känt mig allmänt "kymig" med ont i ryggen, småont i magen, stel i lederna etc etc Kopplade först inte alls ihop det med spiralen men när jag började tänka till lite kom jag på sambandet. Bestämde mig inatt för att nu ska den ut och nu är den ute. Ryggmärken försvann på sekunden och då hade jag så ont innan att jag knappt fick upp benet i stödet. Återstår att se om övriga symptom försvinner, tror de beror på hormoner så det lär väl ta ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur har det gått för dig? Ska plocka ut min spiral om 2 timmar av exakt samma orsaker (plus några till)
      Har haft den i 1år och det blir bara värre o värre.

      Radera
  70. Har alltid vackert tjockt hår men efter den sattes in har jag tappat halva mitt hår, på 6 veckor! Så igår tog jag ut den själv då alla bm förringar ens symtom och tycker att man är gnällig och allt rättar till sig bara man ger det lite tid! Aldrig mer! Håravfall, konstant värk och konstans blödning tillsammans med ingen libido och huvudvärk speglar min upplevelse av Mirena i 2 månader. Alopecin är hemsk! Aldrig mer säger jag bara!

    SvaraRadera
  71. Hej! Hade ingen aning om att Minerva kunde orsaka så mycket problem! Jag satte in Minerva i November 2014 på inrådan av bm efter mitt andra barn, då 39 år. Det tog ca 6 månader innan mensen i princip försvann helt. De besvär jag haft sen start är att jag nu en gång per månad får svampliknande symptom i ca 10 dagar. Det går över om jag har på Canesten i ca tre dagar. Sen ca två månader tillbaka känner jag mig gravid, har tagit grav test men visar negativt. Ringde bm för några veckor sedan för att diskutera igenom mina problem men de var inte intresserade utan hänvisade mig till gynekolog. Efter att jag läst allt här så blir beslutet lätt, jag bokar tid för att ta ut den. Tack för all info här!

    SvaraRadera
  72. Hur får jag den uttagen snabbast möjligt?
    Kom precis hem från gynakuten. Jag har haft svullen mage, molande värk, viktökning på 8kg, mellanblödningar, mm.
    Fick reda på att jag har en cysta storlek golfboll på vänstra äggstocken.
    Gynekologen förklarade att det var allmänt känt att mirenan orsakar cystor. Det hade jag ingen aning om. Jag sa att jag ville plocka ut den men det ville hon inte alls göra.
    Vad händer nu??

    SvaraRadera
  73. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  74. Jag satte in en Mirena i november. I måndags skulle jag ta ut den pga kraftiga smärtor till och från.
    Läkaren kunde inte hitta trådarna. Så han rotade runt lite och tillslut gick han och hämtade ett annat verktyg. Han förde in den upp i livmodern, rotade runt och lyckades få tag i botten av spiralen och dra ut den. FY FAN vad ont det gjorde under tiden. Sen har smärtan bara blivit värre och värre (i dag torsdag) Jag kan inte gå långt, det gör ont att sitta ned längre stund och trappor är mardrömmen just nu. Jag har gått hem från jobbet, käkar morfin och gråter på kvällarna pga smärtan.
    aldrig mer spiral :(

    SvaraRadera
  75. Har haft mirena sen i början på juli i år. imorn ska den ut!!! trodde de va ok i början men stänkblödde mellan vanliga blödningar och har fått kraftig värk i magen, nästan som hugg mot äggstockarna. känner molvärk i hela kroppen från och till. trött oavsett hur mkt ja sover, feberkänsla o frusen em/kvällar. ögon som rinner, blåsor i munnen, minnet sviktar och håret faller av =( sexlusten finns inte, allmänt ledsen o ökat 10kg i vikt på 3månader. står inte ut längre....!!!!

    SvaraRadera
  76. Jag har haft mirena hormonspiral sedan februari förra året och visst gjorde det fruktansvärt ont att sätta in den och det värkte någon vecka efter. Men inom två veckors tid var all smärta borta. Jag kunde ha sex som vanligt efter tre veckor och har inte haft någon mens, PMS eller annat problem som uppkommit på grund av denna.
    Ska även tillägga att jag inte fått barn, inte har särskilt stor livmoder eller tagit/använt andra preventivmedel innan.
    Jag rekommenderar den varmt, men självklart beror det på person till person.

    SvaraRadera
  77. Usch, man ska väl inte gå in och läsa här det första man gör efter insättning. Satte in min Mirena för tre veckor sedan och haft småblödningar och en menstruation med något mindre blödningar än innan isättning. Dock är jag inne på blödningsdag 10 tio. Känner av molande värk både i ländryggen och framtill samt ökad aptit. Mest orolig är jag för att den ska vandra runt i kroppen, men med ständigt väldigt låga järnvärden och extrema blödningar ville jag ändå ge detta en chans. Man får anta att det finns betydligt fler som faktiskt är nöjda med spiralen även om ingen ska behövda genomlida allt det som jag läst här!

    SvaraRadera
  78. Usch vad jag känner med alla här i tråden som fått lida av sina spiraler, stackars er! Dock efterfrågade någon positiva erfarenheter, så jag bidrar till den statistiken. Efter mitt första barn hade jag kopparspiral, blödde som ett helt blodbad och hade sån mensvärk att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Tog ut den efter ett par år. Efter barn nr2 så blev det en Mirena, och den har jag haft i ganska exakt fyra år nu. I princip smärtfri att få insatt, och inte en droppe blod i syne sedan den dagen, ingen smärta, ingenting! ..tills igår, då jag kände igen en välbekant känsla i ena äggstocken. Tyckte det var lite märkligt men tänkte inte mer på det, tills några timmar senare när jag plötsligt börjar blöda. Inbillade mig att spiralen kanske hade glidit ur, men det hade den inte. Blödde två bindor igår, och idag har det avtagit i princip helt. Därav googlandet.. blir "spännande" att se vad det blir av detta, lite nervös blir man ju av att läsa här..men hittills har min egen upplevelse varit 100% fantastisk och jag kommer välja en Mirena igen om inget mer inträffar från och med nu.

    SvaraRadera
  79. Blev allergisk mot p-piller när jag fått mina barn. Satte in kopparspiral och blödde bara mer och mer. Fick ett sår av trådarna och en gynekolog drog den direkt. Väntade lite och blev sedan rekommenderad hormonspiral. Blödde konstant i tre månader, sedan lite längre uppehåll. Men nu, 1,5 år efter, blöder jag ca 1,5 vecka, uppehåll max 2 veckor och sedan om igen.. Jag har tröttnat och funderar starkt på sterilisering. Någon som gjort det??

    SvaraRadera
  80. Jag hade Mirena spiralen sedan maj 2014. Tog det bort igår, för att alla dessa sidoeffekter som de lovade i början fick jag tvärtom med tid. Ju länge det hade jag i min kropp, desto sämre jag mådde.

    SvaraRadera
  81. satte in min hormonspiral för 10 månader sedan, har mått dåligt från och till med illamående, trötthet och humörsvängningar. Har dessutom gått upp i vikt så för några veckor sedan bestämde jag mig för att plocka ut den. Innan jag fick tid för utplockning så började jag må väldigt illa, ömma bröst och enorm trötthet, riktiga graviditetssymptom och döm av min förvåning att det var så! Jag var gravid och spiralen är borta? Dom hittar inte den och chansen finns att den vandrat vidare i kroppen och dom kan inte söka efter den förrens graviditeten är över, antingen efter en abort eller efter fullföljd graviditet.
    Jag ställde frågan om det inte var farligt för barnet om jag väljer att behålla det, att fostret blir utsatt för hormomerna som den utsöndrar även om den inte är kvar i livmodern, fick tyvärr inga svar.......

    SvaraRadera
  82. Usch, säger bara aldrig mer mirena spiral. Första året hade jag knappt mens. Men ammade fortfarande. Såfort jag slutade amma så fick jag mens varannan vecka. De kollade spiralen, men den satt perfekt, det enda var att den hade korta snören. De gav mig minipiller i tre månader för att se om det skulle rätta till mensen. Men det blev bra i en månad, sen började det igen. Är menstruation ungefär fem dagar, sen får jag mens i en vecka igen.. Tröttnade nu och bestämde mig för att ta ut den. Beställde tid, men barnmorskan hittade inte den. Fick tid hos läkare som gjorde ultraljud, men hittade inte heller den. Så nu står jag här o väntar på en röntgen och hoppas att den inte vandrat vidare. Hade jag vetat att den kunde försvinna så hade jag aldrig satt in den. Hujedamig, vilken oro.

    SvaraRadera
  83. Ska sätta in min Mirena på onsdag.
    Jag har historik med hemsk jävla mensvärk som gör att jag ligger i fosterställning och skriker+blödning från helvetet (efter ca 3 timmar har även den största tampongen blött igenom).
    Nu dock när jag läser allt detta blir jag rädd. Jag vill bara att all min skit ska lösa sig. Jag är för fet för vanliga östrogen fyllda preparat. Jag har provat Gestrina minipiller och blödde konstant i nästan 3 månader. Det var efter dessa piller min mensvärk gick upp 5 steg och nu är det så illa som jag skrev tidigare.
    Om Mirenan hjälper blir jag överlycklig för jag är trött på detta plågsamma som händer varje månad.
    Jag är bara 20 år gammal och får inte sterilisera mig, men det är inte oönskad graviditet jag vill skydda mig mot, det är min mens. Det enda sättet som annars kan lösa det är en hysterektomi, men då jag är så ung så är det inget någon läkare kommer vilja genomföra.

    SvaraRadera
  84. Jag tog ut min hormonspiral för tre dagar sedan efter att ha haft den i 1,5 månad och blöder nu väldigt mycket! Ser att det är fler som haft kraftiga blödningar efter uttag och undrar hur länge det har hållt i sig? Och när bör man söka vård?

    SvaraRadera
  85. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  86. Jag satte in min spiral för 3 veckor sedan och kommer aldrig mer ha något sittande i min kropp! så onaturligt och läskigt! Jag har bipolär sjukdom adhd och har testat alla preventivmedel. Jag ska inte ha hormoner pga medicin jag äter kan minska i effekt. Eftersom det bara verkar lokalt i livmodern är det så pass lite hormon så det kommer funka för dig. Hur kan man säga så? Redan efter ett par dagar började jag känna mig deprimerad och blev genast livrädd för att hamna i en depression. Har varit frisk sedan 2012. På så lång tid var det först nu när jag satt i spiralen som symptomen kom tillbaka. Ringde och bad om att få ta ut den direkt! Det var inget dom inte ens nämnde med hormoner och min sjukdom och mediciner. Det är jag som själv läst på och jag var väl desperat att försöka med det sista. Men skam dem som inte har kunskap i mediciners påverkan av varandra och sjukdomar som kan bli förvärrade. Min diagnos Bipolär är förenat med högt procenttal självmord och andra bieffekter som kan förstöra sitt liv och andras med. Jag skäms över deras okunskap att våga rekommendera mirena till patienter med psykiska sjukdomar och jag skäms för jag gick på deras ord. Jag har tid om 4 dagar och längtar så! Har nu fått så ont i ljumskarna att jag haltar och börjar blöda klumpar och rikligt. Ingen sexlust! Det är det värsta av allt! Jag saknar min sambo och mig själv just nu! Saknar mitt liv som var för 3 veckor sedan för det känns som ett annat liv nu! Ett sämre, oroligare och smärtsammare liv! Nu ber jag varje sekund att detta ska bli bra! Vill glömma min idioti att bli övertalad!!! Var försiktiga! En liten extra varning för er med psykisk samsjuklighet. Visst att mirena sitter lokalt i livmodern, men snälla, hela livmodern är väl full av blodkärl och vad jag vet så går väl blodet runt i kroppen vare sig du stoppar piller i munnen eller spiral i livmodern! Betacka mig denna onaturliga lilla kassako plastprodukt! Jag vill va som jag är och påslag av syntetiska hormoner är INTE jag!

    SvaraRadera
  87. Satte in min spiral i februari 2017, blödde i 4 månader och fick otroligt torr hårbotten med vita, klumpar som kliade. Stora hårtussar har under flera månader rasat, tvättats eller borstats ur mitt hår. Nu har jag tagit ut spiralen och har bara 50% av mitt hår kvar på huvudet (i september). Känns konstigt att nu ha så sprött och tunt hår istället för mitt tjocka hår. Till detta har jag haft förfärlig huvudvärk och ett humör som lätt skulle kunna orsaka en skilsmässa om inte min man varit så tolerant. Vissa dagar har jag suttit vid köksbordet, apatisk och med total brist på livslust (utan att ha PMS). Min PMS som alltid varit ett problem blev flera resor värre. Det enda som var bra var att jag fick minde mens, men den försvann inte helt. Doktorn som tog ut spiralen sa att hon aldrig hört talas om att man kan tappa hår av den. Min hårbotten är fortfarande torr och håret trillar fortfarande av men inte alls lika mycket (två veckor efter). Jag undrar när det ska sluta helt. Kommer håret tillbaka?

    SvaraRadera
  88. Min pappa diagnosen prostatacancer marsch 2017 och sedan dess har vi gjort kemoterapi 3 gånger men cancer fortsätter att återvända. För några månader sedan hörde jag om cannabisolja och dess läkningseffekt och jag fick cannabisoljan från Australien på Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com och min far började omedelbart behandla cannabisoljan efter att ha använt cannabisoljan för behandling vid den föreskrivna tiden förskrivas av Rick Simpson, det var totalt botemedel och som jag skriver nu kan min far gå själv om sig själv utan stöd från någon och gå ut när som helst han väljer.

    Vänliga hälsningar,
    Vanessa Hellas

    SvaraRadera
  89. Hej alla där ute! Många verkar ha mycket problem med hormonspiralen, och jag är inte helt 100% säker om det är det rätta preventivmedlet för mig heller.
    Satte in den några dagar innan nyår och inte haft någon mens knappt. Bara fy satans jävla kramper. Kommit nu i januari varje dag nästan, mycket mens/blodklumpar, ser nästan svarta ut(jätte äckligt) brunrött blod. Kramper till och från i magen(nedre delen)
    Har haft den lite mer än 1 månad nu men ska det vara såhär? Min sambo undrar om jag fått missfall eftersom det är blodklumpar.
    Någon som varit med om nått liknande?
    Tackar för svar! Elin på 24 år.

    SvaraRadera
  90. Jag satte in mirena för 2 år sedan. I början var jag väldigt skeptisk, har provat allt annat och inget har fungerat. Jag hade mens konstant i 3-4 veckor sen vart den normal. Har aldrig mått så bra som jag gör nu! Sen att man får lite ont under mensen kan jag leva med ��

    SvaraRadera
  91. Har haft broblem med mens som varade rikligt i tio dagar så mycket jag tillomed vart på akuten ,hade så ont andra dagen på mens så jag inte kunde gå knappt och låg i soffan tre första dagarna, sjukskriven från jobb pga mens, 20% av mitt liv var mens, fick planera in handla innan mens, barnvakt den dagen jag inte orkade gå, det var helvete, så fick jag prova kyleena eftergångare till mirena, haft i tre månader snart, har blödit lite typ varje dag men när mensen kommer klarar jag mig med binda, och det bästa jag orkar ta hand om mina barn och slipper extrema mensvärkar, hoppas nu det bara blir bättre och bättre

    SvaraRadera
  92. Kort berättelse om hur RSO cannabisolja botade min cancer. Jag är 54 år, 11 oktober 2017, jag diagnostiserades med lungcancer som jag förlorade allt hopp tills en vän introducerade mig till cannabisbehandlingar som jag aldrig trodde. Men jag var tvungen att prova det och några månader efter att jag var helt botad och denna cannabisolja dödade min cancer, hjälpte Rick Simpson mig med denna cannabisolja. Du kan komma i kontakt med honom Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com

    Vänliga hälsningar,
    Stella Robison.

    SvaraRadera
  93. Har haft hormon spiral nu i 8 mån ett helvete för mig har blödit mycke mer än innan jag satte in den .Har försökt ta ut den men de säger bara håll ut snart så kommer det bli bättre eller Hur? Nu blöder jag till och med när jag bajsar.så nu jag struntar i vad de säger imon bittig bokar jag tid för å ta bort det.

    SvaraRadera
  94. Satte in en spiral julen 2017. Ammade o har bakåttippad livmoder. Fick ingen info om att risken för perforation ökar med upp till 10ggr då. Fick däremot info om att min livmoder kommer att krampa kraftigt för att den ska "sätta sig på plats" enlig BM. Blev efter ett rag gravid och de kunde då inte hitta sprialen. Gjorde abort och dom sa att jag måste stött ut den utan att märka. Kände mig så dum. Gjorde en bukröntgen o det visade sig att jag inte alls stött ut den utan att barnmorskan tryckt ut den på sidan av mitt bäcken. Står i kö för operation. Är livrädd och har inget förtroende för barnmorskor längre. Fy fan för dom. I ett halvår klappade man mig på huvet o sa. Lilla gumman. Helt sjukt att dom trycker in såndär skit i folk utan att följa upp med ett UL för att kontrollera att den sitter rätt. Kanske vaknar upp med stomi. Känner bara hat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur har det gått för dig? Jag har samma problem bara fått besked av röntgen att den finns i buken, sjuk oro just nu..

      Radera
  95. Mirena är rena skiten och jag skulle inte rekommendera detta till någon. Konstant blödning sedan insättning, mensvärk som jag aldrig upplevt tidigare, irritation som utvecklats till nedstämdhet och depression. Listan kan göras lång. Fungerar bra som preventivmedel eftersom samliv inte existerar. Snarare att mirenan kan få ett förhållande att gå i kras.
    Tog ut skiten idag, efter 2 ,5 månaders helvete och hoppas att min kropp och hjärna återhämtar sig snart.
    Blir arg att man inte ens har möjlighet att reklamera produkten och få pengarna tillbaka efter allt den har ställt till med. Alla andra saker man köper kan man ju reklamera när man inte är nöjd. Men den här skiten får man inte ett öre tillbaka på.

    SvaraRadera
  96. Varför gör man det, man har typ ont när man har sex, men man insätta det för att slippa bli gravid och vill har mer sex. Var fan

    SvaraRadera